Jelentős átalakulás, télies fordulat előjelei továbbra sem látszanak, így a következő napokban még biztosan marad az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. A déli áramlás azonban már gyengül felettünk, ezért napról-napra kissé csökken a hőmérséklet, a kezdeti 15 fokok után vasárnaptól már "csak" 8-10 fok közötti maximumok várhatók.

Ma még folytatódik a száraz idő, majd a hétvégén már egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, így ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. Hétfő reggelig összességében kiadós mennyiségű eső valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: változóan felhős, napos idő várható. A déli, délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, a csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak.

null
Vasárnap: erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. A délutáni órákra 8-10 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől kissé tovább csökken a hőmérséklet, de marad évszakos átlagnál enyhébb idő. A karácsonyi ünnepek alatt is folytatódik a változékony idő, időnként esők, záporok is előfordulhatnak.Tovább hűl a levegő, de télies fordulat nem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár