Déli áramlással több hullámban igen enyhe levegő érkezik fölénk, így még napokig marad a decemberi tavasz. A hőmérsékletek több mint 10 fokkal az átlagos felett, a megye déli tájain 15 fok közelében alakulnak. A csapadékot okozó frontok továbbra is elkerülik térségünket, így marad a száraz idő, igaz a több-kevesebb napsütés mellett már erősebben is megnövekedhet a felhőzet. Kisebb körzetekben, elsősorban a szélcsendes tájakon tartósan ködös, vagy ködfelhős időszakok is előfordulhatnak, ezeken a helyeken 8-10 fok között alakulnak a nappali maximum hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 14-16 fok között alakulnak, de a tartósan borult tájakon 8-10 fok várható. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett napos időszakokra is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő, néhol köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 12-15 fok között alakulnak, de a borongós, ködfelhős tájakon nem lesz melegebb 8-10 foknál.

null

Péntek: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. A déli, délnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén már egy frontrendszer éri el térségünket, így változékonyabbra fordul az idő. Gyakran lesz erősen felhős az ég és időnként eső, zápor is előfordulhat. Kissé ugyan mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is igen enyhe idő várható. A karácsonyi ünnepek alatt tovább csökken a hőmérséklet, téli idő azonban továbbra sem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás