Déli áramlás alakul ki felettünk amellyel több hullámban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. A hideg visszaszorul messze északra, dél felől pedig egyre nagyobb területeket hódit meg az igen enyhe levegő. A hétvégén már jelentős felmelegedés kezdődik, megszűnnek az éjszakai fagyok, napközben pedig 10 fok közelébe melegszik a levegő.

A fölénk érkező levegő viszonylag száraz lesz, így fokozatosan felszakadozik a felhőzet, vasárnap már hosszabb napos időszakokra is számíthatunk.
Hétfőn folytatódik a melegedési folyamat, helyenként már 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a reggeli, délelőtti órákban még előfordulhat eső, zápor, majd felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban már több-kevesebb napsütés is lehet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak.

null

Hétfő: változóan felhős, napos, idő várható. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét végéig folytatódik a szokatlanul enyhe idő. Az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig továbbra is 15 fok köré melegszik a levegő. Kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, ködfelhős időszakok is előfordulhatnak, ezeken a tájakon 10 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. A frontok elkerülnek bennünket, így csapadék nem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár