A következő napokban ciklonok frontjai teszik változékonnyá, mozgalmassá időjárásunkat. Ma egy hidegfront éri el térségünket, amely mögött már szárazabb, néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. A nap első felében helyenként még előfordulhat eső, majd felszakadozik a felhőzet, már csak futó záporok fordulhatnak elő. Az erős, helyenként viharos északnyugati szélben kevéssel 5 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók.

Holnap két front közötti csendes, nyugodt idő várható, gyenge hajnali fagyokkal és 5 fok körüli nappali hőmérsékletekkel.
Csütörtökön már egy újabb front csapadékzónája érkezik fölénk, egyre többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: eleinte még többfelé lehet újabb eső, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Helyenként azonban tartósan borult, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -3, 0 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 3-5 fok között alakulnak, de a tartósan ködös helyeken egész nap 0 fok várható.

null

Csütörtök: többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, havas eső. A változó irányú szél élénk lesz. A hajnali hőmérsékletek -3, 0 fok között alakulnak. A délutáni órákra 1-3 fokig enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: pénteken még többfelé lehet újabb eső, zápor, majd a hétvégén már szárazabb, több fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, időjárás, somogy megye