A következő napokban ciklonok frontjai teszik változékonnyá, mozgalmassá időjárásunkat. Egy közelgő hidegfront előtt ma enyhe, de nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így egyre többfelé várható eső, zápor, miközben a nappali hőmérsékletek már mindenhol 5 fok felett alakulnak.

Holnap erős szél kíséretben megérkezik fölénk a hidegfront. Kezdetben még előfordulhat eső, majd felszakadozik a felhőzet, már csak futó záporok fordulhatnak elő. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de marad az enyhe idő.

Szerdára nyugalomba jut felettünk a hidegfront, jelentősen mérséklődik a légmozgás. Két front közötti nyugodt idő várható több-kevesebb napsütéssel, 5 fok körüli csúcs hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire borult idő várható, legfeljebb néhol vékonyodhat el a felhőzet. Eleinte csak elszórtan, majd a délutáni óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 5-8 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

Kedd: eleinte még többfelé várható újabb eső, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, már csak futó záporok fordulhatnak elő. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hét második felében is folytatódik a változékony idő. Csütörtökön egy hideg, majd péntektől egy melegfront hoz változó mennyiségű csapadékot. A hétvégétől várhatóan szárazabb, enyhébb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam és tovább emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: december, hűvös, hideg, ősz, időjárás, tél, , front, csapadék