Déli áramlással enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban, így a következő napokban lassan megszűnnek az éjszakai fagyok, napközben pedig már ismét 5 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Az alsó légrétegekben megülepedett hideg levegő azonban csak lassan melegszik át, sőt a szélmentes, ködös tájakon még egy darabig tartja magát a gyengén fagyos idő.

A hétvégén a ködöket leszámítva folytatódik a száraz idő, majd hétfőn egy ciklon áramlási rendszerében egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk, így ismét megnyílnak az ég csatornái.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban átmenetileg előbukkanhat a nap. Néhol tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek szeszélyes területi eloszlásban 0,+5 fok között alakulnak. A magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon mérhetjük. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Néhol tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek szeszélyes területi eloszlásban 0,+6 fok között alakulnak. A magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon mérhetjük.

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 5-8 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén egy hidegfront hatására ismét visszaesik a hőmérséklet, de a mostanihoz hasonló erősségű lehűlés nem várható. A hét második felében is marad a változékony, de összességében az átlagosnál enyhébb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , tél, hidegfront, lehűlés, csapadék, időjárás