A ciklon holnap már eltávolodik térségünkből, mögötte pedig szárazabb, de továbbra is hideg levegő érkezik fölénk. Kedden már többnyire gyengén felhős, napos idő várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő egy-egy jelentéktelen zápor, vagy hózápor.

A hét közepétől nyugalomba jut felettünk a hidegfront, megszűnik a hideg levegő beáramlása, egyre inkább anticiklonális hatások alakítják az időjárást. Többnyire gyengén felhős, napos, de téliesen hideg idő várható. Éjszakánként -5 fok közelébe hűl a levegő, napközben pedig többnyire 5 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Néhol havas eső, havazás is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő.

Kedd: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben mindenhol felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak.

Szerda: gyengén fátyolfelhős, többnyire napos idő várható. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hét második felében már fokozatos enyhülés kezdődik, gyengül az éjszakai lehűlés, napközben pedig ismét 5 fok fölé, helyenként 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Eleinte folytatódik a száraz idő, majd a hétvégén már kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hűvös, december, , havas, csapadék, front, hideg, ősz, időjárás, tél