A hosszútávú anomália modellek szerint a tél első hónapja nem kirívóan ugyan, de az átlagosnál valamivel enyhébb lehet. A hónap első felében meglehetősen változékony, hideg-meleg frontokkal tarkított idő valószínű.

A következő hetekben a két ellentétes időjárási képződmény, az Atlanti-óceánon születő és vonuló ciklonok, illetve a Brit-szigetek térségében kialakuló blokkoló anticiklonok lesznek hatással időjárásunkra. Az aktív atlanti ciklontevékenység miatt nálunk továbbra is az előoldali, déli áramlások lehetnek a gyakoribbak, azaz tartósabb hideg idő egyelőre nem valószínű. A ciklonok átmeneti gyengülésével, a rövid időre felépülő anticiklonok áramlási rendszerében azonban újabb hideg léghullámok érhetik el a Kárpát-medence térségét. Az áthaladó hidegfrontok vegyes halmazállapotú csapadékot, illetve mérsékelten hideg, átlagos hőmérsékletű levegőt hoznak magukkal. A frontok között hosszabb-rövidebb ködös, vagy hidegpárnás időszakok is kialakulhatnak, ami mérsékelheti majd a várható pozitív anomáliát.

A Karácsony időjárására legkorábban majd a hónap közepén lehet következtetni.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése decemberre.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése decemberre.

3. Ábra: a hónap első napjaiban átmenetileg a Brit-szigetek környékén megerősödő blokkoló anticiklon hatása alá kerülünk. A magasnyomású képződmény áramlási rendszerében sarkvidéki eredetű, hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét.

4. Ábra: a blokkoló anticiklon azonban viszonylag hamar összeomlik, még a hónap első dekádjában újra erőre kaphatnak az atlanti ciklonok. Az alacsony légnyomású képződmény előoldalán ismét délnyugati áramlás alakul ki felettünk.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: december, hűvös, csapadék, front, hideg, ősz, , tél, időjárás