Jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Az Észak -Európa felett felhalmozódott sarkvidéki eredetű hideg levegő délebbi szélességek felé terjeszkedik, így nálunk is megszűnik az enyheség, beköszönt a kora télies idő. A hideg levegő első hulláma még viszonylag száraz lesz, így a hétvége nagy része csapadék nélkül telik, legfeljebb elvétve alakulhat ki futó zápor. A nappali hőmérsékletek azonban már csak 5 fok körül alakulnak, holnap hajnalban pedig kiterjedtebb fagyok várhatók.

Hétfőn egy mediterrán ciklon éri el térségünket, így ismét csapadékosra fordul az idő. A ciklon előoldalán eleinte enyhe levegő érkezik fölénk a magasban, így többnyire eső, zápor várható. A késő délutáni, esti óráktól a ciklon hátoldali, hideg áramlásába kerülünk, így az addigi esőket havas eső, a magasabb dombokon esetleg hóesés válthatja fel.

Keddre távozik a ciklon, csökken a csapadékhajlam, már csak néhol fordulhat elő kisebb havas eső, vagy futó hózápor. További lehűlés várható, a nappali hőmérsékletek már 5 fok alatt alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: eleinte folytatódik a többnyire gyengén felhős idő, majd a délutáni, esti óráktól erős felhősödés kezdődik, csapadék azonban még csak néhol fordulhat elő. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak.

null

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. A késő délutáni, esti óráktól helyenként havas eső, átmeneti havazás is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. Napközben már nem valószínű hőmérséklet emelkedés.

null

Távolabbi kilátások: a hét közepére nyugalomba jut a hideg levegő, tovább erősödik az éjszakai lehűlés és napközben is alig emelkedik a hőmérséklet. A hét második felében azonban újabb enyhülés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár