Ma és holnap még a helyi hatások alakítják időjárásunkat, azaz folytatódik a csendes, frontmentes idő. A gyengülő légmozgás miatt azonban tovább fokozódik a ködhajlam. Lesznek helyek ahol az éjszakai órákban képződött köd napközben is megmarad, máshol pedig a megemelkedett ködből rétegfelhőzet alakul ki, ami erősen szűrheti a napsütést. Helyenként azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, ezeken a tájakon pedig még 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán már nedvesebb, néhány fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk, így kissé erősödik a nappali felmelegedés, de ismét egyre többfelé várható eső, zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet, helyenként azonban tartósan borult, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél gyenge lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-10 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a gyengén felhős, napos tájakon mérhetjük. A késő esti órákra 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire erősen felhős, ködös idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 7-10 fok közé enyhül a levegő, a magasabb értékeket a gyengén felhős, naposabb tájakon mérhetjük.

null

Szerda: napközben fokozatosan megvastagszik a felhőzet és a délutáni , esti óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: vasárnapig folytatódik a változékony, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. A jövő hét elején azonban északira fordul felettünk az áramlás amellyel sarkvidéki eredetű hideg léghullámok érkeznek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás