A hétvégén és a jövő hét elején anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a csapadékos időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. Az éjszaka képződött ködfoltok feloszlása után többnyire gyengén felhős, napos idő várható, tartósan ködös, borongós időszakok egyelőre csak néhol fordulhatnak elő. Kelet felől kissé hűvösebb levegő szivárog fölénk, így napról-napra egy-egy fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés és az éjszakák is hidegebbek lesznek.

A jövő hét elején várhatóan leáll a légmozgás felettünk, ennek hatására fokozódik a ködhajlam, az éjszakai órákban képződött ködök már egyre nehezebben oszlanak fel. A kevesebb napsütés miatt kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: változóan fátyolfelhős, többnyire napos idő várható, néhol azonban tartósan ködös, vagy rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak, de a tartósan ködös, ködfelhős tájakon 10 foknál hűvösebb lesz. Késő estére 5-8 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak kevés helyen maradhat meg tartósabban az éjszakai órákban képződött köd. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, a mélyebben fekvő helyeken fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Helyenként tartósan ködös, vagy borult időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek szeszélyes területi eloszlásban 7-10 fok között alakulnak. A magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon mérhetjük.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, így szórványosan már esők, záporok is előfordulhatnak. A jelentősebb csapadék csütörtökön valószínű. Eleinte folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, majd a hétvégén jelentős lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás