A távozó mediterrán ciklon mögött a következő időszakban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok jó néhány napig elkerülik térségünket. Az átmeneti ködöket leszámítva többnyire száraz, nyugodt idő várható.

Több-kevesebb napsütésre szinte mindennap számíthatunk, igaz kisebb körzetekben tartósan borult, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A nappali hőmérsékletek a kezdeti 15 fokok után fokozatosan csökkenek, de még ezek után is az átlagos felett alakulnak. Igazi novemberi idő legfeljebb a tartósan ködös helyeken lehet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: a hajnali, reggeli órákban néhol még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Helyenként tartósan borult, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 11-13 fok között alakulnak, de a ködös tájakon ennél hűvösebb lesz. 

szombat.jpg

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 2-5 fok között alakulnak, a délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: vasárnaptól kelet felől kissé hűvösebb levegő szivárog fölénk, ennek hatására erősödik az éjszakai lehűlés és napközben is csak kevéssel emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet. Eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd a jövő hét elején fokozatosan növekszik a ködhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felszakadozik, enyhe, száraz, csapadék, időjárás