Egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán ismét délire fordul felettünk az áramlás amellyel újabb adag enyhe légtömeg érkezik fölénk. Kezdetben alacsony nedvességtartalmú levegő alakítja időjárásunkat, így az átmeneti pára és ködfoltoktól eltekintve többnyire változóan felhős, napos, száraz idő várható.

A hétvégén azonban már kissé nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, emiatt több lesz felettünk a felhő és a megye nyugati tájain kisebb eső, futó zápor is előfordulhat. A hőmérsékletek azonban több fokkal az átlagos felett alakulnak. Éjszakánként 10 fok körüli minimumok várhatók, míg napközben kevéssel 15 fok fölé melegszik a levegő.

Vasárnap egy közelgő hidegfront előterében felerősödik felettünk a déli áramlás, így átmenetileg akár 20 fok közeli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a változóan, időnként erősen fátyolfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Elszórtan várható kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali maximum hőmérsékletek többnyire 15-17 fok között alakulnak, de tartósan borult tájakon 12-13 fok várható.

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A késő délutáni, esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A délutáni órákra 16-19 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is marad a déli áramlás felettünk, így jelentősebb lehűlés továbbra sem várható, a hőmérsékletek végig az átlagos felett alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: párás, hűvös, hideg, enyhülés, front, zápor, zivatar, ősz, csapadék, időjárás