Egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon áramlási rendszerében enyhe, nedves levegő érkezik fölénk, így folytatódik a változékony, az átlagosnál néhány fokkal melegebb idő. Többnyire a felhőké lesz a főszerep és az átmeneti csapadékszünet után ismét egyre többfelé várható eső, zápor. Átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 15 fok fölé melegszik a levegő. Az esti órákra azonban megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja is, így gyorsan csökken a hőmérséklet és egyre nagyobb területen fordul északnyugatira a szél.

Holnapra eltávolodik térségünkből a ciklon, mögötte pedig már szárazabb, de néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Napközben elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, tartós napsütésre azonban továbbra sem számíthatunk. A nappali hőmérsékletek a szerdainál néhány fokkal alacsonyabban alakulnak.

Pénteken is folytatódik a csendes, csapadékmentes idő, néhol azonban tartósabban ködös időszakok is előfordulhatnak. A délire forduló áramlással ismét enyhébb levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb rövid időszakokra szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 15-18 fok között alakulnak. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Kisebb körzetekben tartósan ködös, vagy rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 15-17 fok között alakulnak, de a tartósan ködfelhős tájakon nem lesz melegebb 10 foknál.

null

Távolabbi kilátások: a hétvége nagy részében is folytatódik a péntekihez hasonló eseménytelen idő, a csapadékot adó frontok továbbra is elkerülik térségünket. Kifejezetten enyhe idő várható, a kora délutáni órákban a naposabb helyeken 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Kisebb körzetekben a tartósan borult, ködös helyeken azonban nem lesz melegebb 10 foknál. Hétfőre ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, de kedden már csökken is a csapadékhajlam. A jövő hét további napjaiban is folytatódhat a változékony idő, időnként kisebb esők, záporok is előfordulhatnak, de közben több-kevesebb napsütésre, illetve ködös időszakokra is számíthatunk. Marad a déli áramlás felettünk, így folytatódik az évszakos átlagnál több fokkal enyhébb idő. Jelentősebb lehűlés, kora téliesen hideg idő előjelei továbbra sem látszanak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás