A következő napokban is ciklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő. A tegnap átvonult csapadékzóna mögött ma átmenetileg szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ezért esőtől, záportól nem kell tartanunk, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak.

Holnaptól már ismét egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk, így fokozatosan megvastagszik a felhőzet és a délutáni óráktól elered az eső. A borongós, csapadékos idő akár szerda estig is eltarthat, igaz közben hosszabb esőszünetek is lesznek. Jelentős lehűlés továbbra sem várható, sőt a hét közepétől ismét erősödik a nappali felmelegedés.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol tartósan ködös időszakok is lehetnek. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: napközben megvastagszik a felhőzet és a déli óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak. 

szerda.jpg

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A kora délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtökön még folytatódik a változékony idő, de már fokozatosan csökken a csapadékhajlam, egyre kevesebb helyen várható eső. A hétvégétől néhány napig anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, azaz szárazabbra, nyugodtabbra fordul az idő. A hőmérsékletek ismét az átlagos felett alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: átmeneti, változékony, száraz, csapadék, időjárás