Egy ciklon áramlási rendszerében váltakozó nedvességtartalmú, többnyire enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a változékony, összességében az átlagosnál több fokkal enyhébb idő.

Szerda estig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk, emiatt többnyire a felhőké lesz a főszerep és több helyen várható kisebb, nagyobb mennyiségű eső, zápor. A távozó és érkező csapadékzónák között azonban szakadozottabb lesz a felhőzet, helyenként rövid napos időszakok is előfordulhatnak. A hőmérsékletek végig az átlagos felett alakulnak. A borongós, csapadékos időszakok alatt általában 15 fokig melegszik a levegő, míg a gyengén felhős, naposabb délutánokon akár 20 fok közeli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. A változó irányú szél élénk, helyenként erős lesz. A nappali hőmérsékletek 15 fok körül alakulnak. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő.

Kedd: a nap első felében változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel, majd a délutáni, esti óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Néhol zivatar sem kizárt. A délnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak.

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb néhol bukkanhat elő rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor. A déli szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hétvégéhez közeledve kissé nyugodtabbra fordul az idő, csökken a csapadékhajlam. Fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés, jelentősebb lehűlés azonban továbbra sem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: párás, hűvös, november, hideg, front, zivatar, ősz, zápor, csapadék, időjárás