A következő napokban már megszűnik a hideg levegő utánpótlása, fokozatosan délire fordul felettünk az áramlás. Jelentősebb enyhülés azonban egyelőre csak a magasban kezdődik, a levegő alsó rétegeiben péntekig még marad a viszonylag hideg idő. A derült, szélcsendes éjszakákon többfelé várható gyenge fagy, napközben pedig általában 10 fok köré emelkedik a hőmérséklet. 

Szombaton már érezteti hatását az enyhülés, a kora délutáni órákban 15 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. Zavartalan napsütés azonban nem valószínű, sőt az időnként erősen megnövekvő felhőzetből elszórtan kisebb eső, futó zápor is előfordulhat. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délkeletire forduló szél kissé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A késő esti órákra 2-5 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: változóan fátyolfelhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. A déli, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -1,+2 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 10 fok körül alakulnak. 

szombat.jpg

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. A délutáni, esti óráktól elszórtan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+3 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: vasárnaptól további melegedés várható, a nappali hőmérsékletek már elérhetik a 18-20 fokot. A meleg levegővel azonban nedvesség is érkezik, így gyakran lesz erősen felhős az ég és főleg vasárnap, illetve a jövő hét első felében esők, záporok is kialakulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hűvös, száraz, időjárás, fagy