A tartós szép időt okozó anticiklon jelentősen gyengül felettünk, így a változást okozó frontok is már elérik térségünket. Ma még folytatódik a viszonylag kellemes idő, egy közelgő hidegfront hatására azonban már erősebben megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól kisebb eső is előfordulhat.

Kedden a front csapadékzónája alakítja időjárásunkat, így borongós, esőkkel, záporokkal tarkított időre számíthatunk. A megerősödő északi széllel egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 10 fok körül alakulnak.

Szerdán kezdetben még előfordulhat kisebb csapadék, majd napközben szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Hűvös őszi idő várható, 10 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire felhős idő várható, a nap első felében azonban még előfordulhatnak napos időszakok. Az esti óráktól kisebb eső, zápor is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek még 17-19 fok között alakulnak. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északi szél erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. Napközben nem sokat melegszik a levegő, csak néhol emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet.

null

Szerda: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Az északi szél továbbra is erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 8-10 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: csütörtökig, péntekig folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő, a hajnali órákban nagy területen lehet fagy. A hétvégén azonban már délire fordul felettünk az áramlás amellyel ismét enyhébb, de növekvő nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár