A hétvégén még anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok egyelőre elkerülik térségünket. Folytatódik a csendes, száraz, többnyire gyengén felhős, napos idő, helyenként azonban már erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A nappali hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak. A naposabb tájakon még kevéssel 20 fok fölé melegszik a levegő, ugyanakkor a ködös, ködfelhős helyeken csupán 15 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

Hétfőtől jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban. A tartós szép időt okozó anticiklon gyengül felettünk, így a változást okozó frontok is már megközelítik térségünket. Egy közelgő markáns hidegfront hatására már erősebben megnövekszik a felhőzet, de csapadék, vagy jelentősebb lehűlés még nem várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire változóan fátyolfelhős, napos idő, helyenként azonban tartósan ködös, vagy erősen felhős időszakok is lehetnek. A déli szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 21-23 fok között alakulnak, de a felhős tájakon 20 foknál hűvösebb lesz. Késő estére 12-15 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: változóan fátyolfelhős, többnyire napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös, vagy erősen felhős időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő, de a ködös tájakon 15 fok várható.

null

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 17-19 fok között alakulnak, de a borongós, ködös tájakon ennél hűvösebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: kedden megérkezik fölénk a markáns hidegfront, így borongós, esőkkel, záporokkal tarkított idő várható. A front mögött tartós északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezik fölénk. Erős lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már csupán 8-10 fok között alakulnak. A változékony hűvös idő a hét második felében is folytatódik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár