Továbbra is anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony, hűvösebb időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. A nappali hőmérsékletek jó 10 fokkal az átlagos felett, többnyire 25 fok közelében alakulnak. A gyengébb légmozgás miatt azonban ismét erősödhet a ködhajlam, a megemelkedett ködből képződött rétegfelhőzet pedig jelentősen befolyásolhatja a nappali hőmérsékletek alakulását. A tartósan ködfelhős tájakon nem lesz melegebb 18- 20 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehet tartósan felhős az ég. A déli szél kissé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak, de a felhősebb tájakon 20 fok várható. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg tartósabban a felhőzet. A déli szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 23-25 fok között alakulnak, de a felhős tájakon ennél hűvösebb lesz.

null

Péntek: többnyire gyengén fátyolfelhős, napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a ködfelhőzet. A déli szél megélénkül. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak, a tartósan felhős helyeken azonban 20 foknál is hűvösebb lehet.

null

Távolabbi kilátások: vasárnapig marad a kellemes meleg idő, bár néhány fokkal már a napos tájakon is mérséklődik a felmelegedés. Hétfőtől azonban egy markáns hidegfront hatására jelentősebb lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás