Anticiklon alakítja hazánk időjárását, a változékony időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. Ebben az időjárási helyzetben a hét végéig nem várható lényeges változás, így folytatódik a gyengén felhős, napos, az éjszakai ködfoltokat leszámítva száraz idő. 

Az anticiklon fölé déli áramlással afrikai eredetű, meleg léghullámok érkeznek, így további felmelegedésre, nyáriasan meleg időre számíthatunk. Az októberi "hőhullám" a hét első napjaiban tetőzik, ekkor a déli tájakon rövid időre akár 25 fok fölé melegedhet a levegő. Szerdától már kissé enyhül a meleg, a nappali hőmérsékletek azonban még továbbra is 20 fok felett alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. A déli szél élénk, időnként erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 24-26 fok között alakulnak, de a megye déli tájain ennél melegebb is előfordulhat. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő.

kedd.jpg

Kedd: gyengén felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben növekedhet meg erősebben a felhőzet. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A déli szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 22-24 fok között alakulnak, de a felhősebb tájakon 20 fok várható. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: szombatig folytatódik az átlagosnál melegebb idő, majd ezt követően már hűvösebb levegő szivárog fölénk. Marad a csendes, csapadékmentes idő, de napról napra csökken a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, október, száraz, meleg, időjárás