Anticiklon alakítja hazánk időjárását, a magasnyomású képződmény továbbra is távol tartja tőlünk a frontokat. Ebben az időjárási helyzetben a következő egy hétben sem valószínű lényeges változás, így marad a nyugodt, az ilyenkor szokásosnál 5-7 fokkal melegebb idő.

Többnyire gyengén felhős, napos, az éjszakai ködfoltoktól eltekintve száraz idő várható. Vasárnaptól ismét felerősödik felettünk a déli áramlás amellyel további meleg léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Kisebb körzetekben, a tartósan rétegfelhős tájakon azonban ennél jóval hűvösebb lehet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: általában gyengén felhős, napos idő várható, néhol azonban tartósan fátyolfelhős, vagy rétegfelhős időszakok is lehetnek. A déli szél megélénkül. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő, de a felhősebb tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan felhős időszakok is előfordulhatnak. A déli szél megélénkül. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek általában 21-23 fok között alakulnak, de a felhősebb tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb lesz.

null

Vasárnap: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, de kisebb körzetekben tartósan felhős időszakok is előfordulhatnak. A déli szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő, néhol köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak, de a felhősebb tájakon 20 fok várható.

null

Távolabbi kilátások: jelentős változás a jövő hét végéig nem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár