A következő napokban is többnyire anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok legfeljebb csak érintik hazánk térségét. Zavartalan napsütésre ugyan egyik nap sem számíthatunk, de csapadék kialakulásának is kicsi az esélye. Déli áramlással továbbra is meleg léghullámok érkeznek fölénk, így marad az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb idő. A derültebb éjszakákon ugyan 10 fok közelébe hűl a levegő, napközben azonban 25 fok közelébe emelkedik a hőmérő higanyszála.

Hétfőn észak felől egy hidegfront érinti hazánkat, hatására megerősödik a szél, lehűlés, vagy számottevő csapadék azonban nem várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: változóan felhő idő várható több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat jelentéktelen futó zápor. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, futó zápor azonban csak néhol fordulhat elő. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: változóan fátyolfelhős, többnyire napos idő várható. A délnyugati szél megélénkülhet. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: szerdáig még folytatódik a meleg idő, majd csütörtökre egy markáns hidegfront hatására jó 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet. A front érkezésének időpontja még bizonytalan, de valószínű, hogy szerda napközben már egyre többfelé várható zápor, zivatar, míg a hidegebb levegő csak csütörtök virradóra érkezik meg. A jövő hét vége felé ismét melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár