A következő néhány napban még folytatódik a változékony, mozgalmas idő. Ma kissé melegebb levegő érkezik fölénk, így átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, a déli tájakon már 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Eleinte még gyengén felhős, napos idő várható, majd egy közelgő újabb hidegfront hatására fokozatosan megnövekszik a felhőzet.

A csütörtök reggeli, délelőtti órákig a hidegfront csapadékzónája alakítja időjárásunkat, így borongós, esőkkel, záporokkal tarkított időre számíthatunk. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása azonban most is bizonytalan. Napközben aztán már ismét szárazabb levegő érkezik fölénk, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Péntektől frontmentes, melegedő idő köszönt be.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól helyenként kisebb eső, zápor is kialakulhat. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: napközben gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő, néhol ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok elkerülik térségünket. Változóan felhős, napos, az átlagosnál több fokkal melegebb időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár