Anticiklon alakítja a hétvége időjárását, a változékony időt okozó frontok vasárnap estig elkerülik térségünket. Túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet.

Időközben délkeletire fordul felettünk az áramlás amellyel ismét melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Fokozatos felmelegedés kezdődik, a nappali hőmérsékletek vasárnap már megközelíthetik a 25 fokot.
Hétfőn is marad a déli áramlás, de akkor már nedvesebb levegő érkezik fölénk, így változékonyabbra fordul időjárásunk. Napközben megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeletire forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: napközben folytatódik a többnyire napos idő, a késő délutáni, esti óráktól azonban helyenként már megnövekedhet a felhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: napközben megvastagszik a felettünk a felhőzet és egyre többfelé valószínű eső, zápor. A délkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét további részében is folytatódik a változékony, de összességében az átlagosnál kissé melegebb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár