Észak felől egy markáns hidegfront érte el a Kárpát-medencét, így ma már változékonyabbra, szelesebbre fordul az idő. Napközben megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat, de jelentős, kiterjedt csapadék továbbra sem valószínű.

Az északnyugatira forduló széllel már frissebb levegő érkezik fölénk, a nappali maximum hőmérsékletek azonban még kevéssel 20 fok felett alakulnak. Holnapra megérkezik fölénk a sarkvidéki eredetű hűvös légtömeg, így további jelentős lehűlés várható, a hőmérsékletek már az átlagos alatt alakulnak.

Eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, helyenként kisebb csapadék is lehet, majd napközben szárazabb levegő érkezik fölénk, fokozatosan felszakadozik a felhőzet.

Csütörtök hajnalban a derült, szélvédett, mélyebben fekvő helyeken gyenge talaj menti fagy is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Szórványosan valószínű kisebb eső, zápor, esetleg zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek még többnyire 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Az északi szél erős, néhol viharos lesz.
A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali maximum hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet de csapadék nem várható. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra általában 2-6 fok közé hűlhet a levegő, de a tartósan szélcsendes helyeken gyenge talaj menti fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő, majd vasárnaptól ismét melegebb levegő érkezik fölénk, így gyengül az éjszakai lehűlés és erősödik a nappali felmelegedés. Csapadék a jövő hét közepéig nem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár