Egy közelgő hidegfront előterében ma délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel átmenetileg az eddigieknél is melegebb levegő érkezik fölénk. A délutáni órákra a sok napsütés hatására 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Kedd napközben észak felől megérkezik fölénk a markáns hidegfront, így átmenetileg megnövekszik a felhőzet és szórványosan zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Jelentős, nagy területre kiterjedő csapadék azonban a jelenlegi számítások szerint nem valószínű. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban még kevéssel 20 fok felett alakulhatnak.

Szerdára megérkezik fölénk a sarkvidéki eredetű hűvös légtömeg így erős lehűlés kezdődik, napközben már nem lesz melegebb 15-17 foknál.
A nap első felében helyenként még előfordulhat eső, zápor, majd fokozatosan felszakadozik a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire napos idő várható, erősebb felhőzetnövekedés az esti óráktól valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak. A késő esti órákra 20-22 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb eső, zápor, néhol gyenge zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, néhol kisebb eső, zápor is lehet, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Az északi szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a többnyire napos, száraz, de az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő. Csütörtök és szombat hajnalban a mélyebben fekvő völgyekben talaj menti fagy is előfordulhat. A jövő hét elejétől azonban fokozatos felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár