A tegnap átvonult gyenge hidegfront mögött ma már ismét egy anticiklon alakítja időjárásunkat, azaz nyugalomba jut felettünk a légkör, mérséklődik a légmozgás, túlnyomóan napos, száraz idő várható.

Holnap egy közelgő markánsabb hidegfront előterében délnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel a mostaninál is melegebb levegő érkezik fölénk. Átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, a megye déli, délkeleti tájain 30 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. A nap nagy részében még folytatódik a napos, száraz idő, felhőzet növekedés majd az esti óráktól kezdődhet.

Keddtől jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban. Napközben észak felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, ennek hatására megnövekszik a felhőzet és szórványosan valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. A jelenlegi számítások szerint kiterjedtebb, jelentős csapadék nem várható. A napi maximum hőmérsékletek még 25 fok közelében alakulnak, majd az esti óráktól már megkezdődik a sarkvidéki eredetű hűvös levegő beáramlása, így jelentős lehűlés veszi kezdetét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban már megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak.

null

Kedd: napközben fokozatosan megnövekszik, megvastagszik felettünk a felhőzet és szórványosan eső, zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Az északira, északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A napközben 22-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől erős lehűlés kezdődik, néhány napra az átlagos alá esik vissza a hőmérséklet. A hét második felében a derült, szélcsendes éjszakákon, illetve helyeken megjelenhetnek az első talaj menti fagyok. A következő hétvégén azonban már újabb felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás