Egy ciklon áramlási rendszerében enyhe, nedves levegő érkezik fölénk, így folytatódik a változékony, de az évszakos átlagnak megfelelő hőmérsékletű idő. Hétfőig többnyire a felhőké lesz a főszerep, de rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Szórványosan bármelyik nap előfordulhat kisebb-nagyobb mennyiségű eső, zápor, sőt helyenként zivatar is kialakulhat felhőszakadás kíséretében.

Keddtől szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam, jelentős javulás kezdődik időjárásunkban. A hajnali órákra ugyan erősen lehűl a levegő, néhol 5 fok közelébe csökken a hőmérséklet, napközben azonban a sok napsütés hatására már ismét 25 fok közelébe melegszik a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: eleinte még folytatódik a nagyrészt erősen felhős, vagy borult idő, többfelé lehet eső, zápor, majd a nap második felében fokozatosan csökken a csapadékhajlam, szakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak.

Kedd: napos, száraz idő várható, kevés gomolyfelhővel. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak, de a mélyebben fekvő helyeken ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig kellemes kora őszi időre számíthatunk, emelkedő hőmérsékletekkel. Többnyire változóan felhős, napos idő várható, zápor, zivatar a mostani számítások szerint csütörtökön fordulhat elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, párás, szeptember, hőség, kánikula, zápor, front, csapadék, zivatar, időjárás