A néhány napos szép időt okozó anticiklon leépül felettünk, így a ciklonok és azok frontjai is megközelítik térségünket. A következőkben egyre változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. Eső, zápor szinte bármelyik nap előfordulhat, sőt azokon a helyeken ahol átmenetileg felszakadozik a felhőzet a délután folyamán zivatarok, felhőszakadások is kialakulhatnak.

A hőmérsékletek összességében az átlagosnak megfelelően alakulnak, de a tartósan felhős, csapadékos helyeken, illetve időszakokban 20 foknál is hűvösebb lehet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos időszakok majd napközben erősebben megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti órákban elszórtan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, később megerősödik. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Többfelé várható eső, zápor, a délutáni órákban néhol zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős ég, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Összességében többfelé várható eső, zápor, de a csapadékhullásban lesznek szünetek. Az északkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még folytatódik a csapadékos időjárás, sőt további lehűlésre számíthatunk, majd a hét közepétől megnyugszik az idő, szárazabb levegő érkezik fölénk. Ismét erősödik az éjszakai lehűlés, helyenként 5 fok közelébe hűl a levegő, a nappali hőmérsékletek azonban a több-kevesebb napsütés hatására már egyre inkább 20 fok felett alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás