Néhány napig még anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, emiatt folytatódik a csendes, száraz idő. Délkeleti áramlással továbbra is igen meleg levegő érkezik fölénk, így marad a kánikula, a hőmérsékletek 5-7 fokkal az átlagos felett alakulnak.

A jövő héten azonban jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban, megszűnik a meleg levegő utánpótlása, tartósabb északnyugati áramlás alakulhat ki felettünk.

Egy közelgő markáns hidegfront előjeleként hétfőn már előfordulhatnak záporok, zivatarok, a nappali hőmérsékletek azonban még továbbra is 30 fok felett alakulnak. Keddre megérkezik a fölénk a front, amely mögött a mostanihoz képeset 10-12 fokkal hűvösebb levegő árasztja el térségünket. Napközben már borongós, őszies hangulatú idő várható, szórványosan esőkkel, záporokkal.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

 

Vasárnap: többnyire napos száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak, de néhol rövid ideig 35 fok is lehet. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő.

 

Hétfő: eleinte folytatódik a változóan fátyolfelhős, többnyire napos idő, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben is megnövekedhet a felhőzet és helyenként zápor, heves zivatar is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő.

 

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, szórványosan valószínű eső, zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. A délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékeket a csapadékos helyeken mérhetjük.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén nyugalomba jut felettünk a front, ismét melegszik az idő, majd csütörtök este újabb hidegfront érkezése valószínű. A hét további napjaiban is folytatódik a változékony, kora őszies idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: párás, fülledt, zápor, kánikula, zivatar, hőség, front, időjárás, csapadék