A tegnap érkezett gyenge hidegfront mögött átlagos hőmérsékletű léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően megszűnik a hőség, néhány napra 30 fok alá csökken a hőmérséklet. Viszonylag száraz levegő tölti ki a Kárpát-medencét, emiatt csapadék továbbra sem valószínű, a napsütés mellett azonban gomolyfelhős időszakok is előfordulhatnak. 
Szombattól ismét egyre melegebb léghullámok árasztják el térségünket, így visszatér a hőség. A meleg mellé emelkedő páratartalom is társul, ennek hatására fokozódik a fülledtség.   

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök (1).jpg

Csütörtök: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak elvétve fordulhat elő. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, néhol előfordulhat rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig fokozódó hőségre, igazi strandidőre számíthatunk. A sok napsütés mellett egy-egy frissítő zápor, vagy zivatar is kialakulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, felmelegedés, nyár, időjárás