A hosszú hétvége időjárását egy anticiklon alakítja, így a változást okozó frontok elkerülik térségünket. Az időszak nagy részében többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb rövid időre növekedhet meg a gomoly, vagy fátyolfelhőzet. Déli áramlással egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így további felmelegedésre, fokozódó kánikulára számíthatunk. 
Eleinte 30 fok köré, majd kedden már 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire a napsütésé lesz a főszerep, időnként azonban rövid időszakokra megnövekedhet a gomoly, vagy fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. 

kedd.jpg

Kedd: napos, száraz idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: szerdán már egy gyenge hidegfront éri el térségünket, így enyhül a meleg, zápor, zivatar azonban csak elszórtan alakulhat ki. A hét további napjaiban is igazi nyári időben lesz részünk, a nappali hőmérsékletek azonban nagy valószínűséggel kevéssel 30 fok alatt maradnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: strandidő, hosszú hétvége, felmelegedés, időjárás