A tegnap átvonult gyenge front után egy anticiklon hatása alá kerülünk, ennek köszönhetően megnyugszik a légkör, naposabb, szárazabb idő köszönt be. Az anticiklon fölé déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik, így jelentős felmelegedés kezdődik, visszatér az igazi strandidő. Az éjszakák kezdetben még frissek lesznek, az időszak elején 15 fok alatti minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak, napközben azonban már 30 fok köré melegszik a levegő. A hőhullám érkezésével aztán hétfőtől jelentősen enyhülnek az éjszakák, napközben pedig már 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakul. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak.

null

Hétfő: napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: kedden tetőzik a kánikula, ekkor már 35 fok körüli nappali hőmérsékletek is előfordulhatnak. A hét közepén aztán egy hidegfront hatására megszűnik a kánikula, ismét változékonyabbra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, kaposvár, somogy megye