A hidegfront csapadékzónája lassan távolodik térségünkből, a déli órákig azonban még többfelé várható újabb eső, zápor, helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. A délutáni órákban már szárazabb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Átmenetileg tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már az átlagos alatt alakulnak.

Csütörtöktől javulás kezdődik időjárásunkban, több lesz a napsütés és ismét erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte borult idő várható sokfelé esővel, záporral, helyenként zivatarral, majd napközben lassan csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak, de a tartósan borongós tájakon 20 fok várható. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak.

Péntek: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szombattól délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre melegebb levegő érkezik fölénk. A hosszú hétvégén már kánikulai melegre, igazi strandidőre számíthatunk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: párás, csapadék, fülledt, kánikula, hőség, front, zivatar, időjárás, zápor