Az eseménytelen, napos időt okozó anticiklon gyengül felettünk, így a változást okozó frontok is már megközelítik térségünket. Ma egy markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amelynek hatására megszűnik a hőség, az afrikai eredetű forró levegő visszaszorul a kontinens déli peremvidéke fölé.

A front hatására napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és eleinte csak elszórtan, majd az esti, éjszakai óráktól már többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A megerősödő széllel frissebb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már többnyire 30 fok alatt alakulnak.

Szerdán átmenetileg tovább hűl a levegő, a nappali hőmérsékletek helyenként a 25 fokot sem érik el. A nap első felében még többfelé valószínű eső, zápor, zivatar, helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és eleinte még csak elszórtan, majd a késő délutáni, esti óráktól már egyre nagyobb területen várható zápor, heves zivatar. A szél északnyugatira fordul és megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 26-29 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: eleinte még többfelé lehet eső, zápor, zivatar, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, délután már csak elszórtan alakulhatnak ki futó záporok. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: péntekig folytatódik a mérsékelten meleg idő, majd a hétvégén újabb felmelegedés kezdődik, néhány napra visszatér a kánikula. Az időszak végén már a napsütésé lesz a főszerep, futó zápor legfeljebb pénteken fordulhat elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás