Egy közelgő hidegfront előterében ma még igen meleg levegő áramlik fölénk, így átmenetileg tovább fokozódik a hőség, többfelé 35 fok fölé, a megye déli tájain 40 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Folytatódik a túlnyomóan napos, száraz idő, legfeljebb az esti óráktól növekedhet meg a fátyolfelhőzet.

Holnap napközben északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, így fokozatosan megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A megerősödő széllel már frissebb levegő érkezik fölénk, így megszűnik a forróság, a maximum hőmérsékletek már többnyire 28-30 fok között alakulnak.

A front mögött északnyugati áramlás alakul ki felettünk amellyel már átlagos hőmérsékletű levegő érkezik fölénk. Szerdától kissé tovább hűl a levegő, a hőmérsékletek már a kellemes tartományban alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: napos, száraz idő várható. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 35-38 fok között alakulnak. Késő estére 30-32 fok közé enyhül a forróság.

Kedd: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és eleinte csak elszórtan, majd a délutáni, esti óráktól már többfelé várható zápor, heves zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a hajnali, reggeli órákban még előfordulhat eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is lehet, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét további napjaiban is folytatódik a mérsékelten meleg nyári idő. Időnként gyenge frontok érintenek bennünket, ilyenkor futó záporok is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, nyár, hidegfront, lehűlés, kánikula, hőség, csapadék, időjárás