Az extrém meleget egy tőlünk nyugatra kialakuló ciklonnak köszönhetjük majd. A légörvény előoldali áramlásában szubtrópusi eredetű, igen meleg levegő árasztja el hazánkat.

A hőhullám azonban nem lesz tartós, kedden ugyanis megérkezik a soron következő enyhülést hozó hidegfront.

Az erős hőhullámot egy tőlünk nyugatra, északnyugatra kialakuló ciklonnak köszönhetjük. A ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik fölénk.
Az erős hőhullámot egy tőlünk nyugatra, északnyugatra kialakuló ciklonnak köszönhetjük. A ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik fölénk.

 Az erős hőhullám miatt szombattól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken az MTI-vel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

Ügyeljenek arra, hogy mielőtt a vízbe mennek, zuhanyozzanak le, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték továbbá, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: forróság, hőség, kánikula, hidegfront, időjárás