A hosszútávú anomália modellek szerint a meteorológiai nyár utolsó hónapja átlagos hőmérsékletű, átlagosan csapadékos lehet. A száraz kánikulák, illetve a kevésbé meleg, zivataros időszakok viszonylag gyakran váltogathatják egymást, így a hosszan elhúzódó, tartós hőségnek is viszonylag kicsi az esélye.

Hőmérsékleti szempontból továbbra is kettősség jellemzi Európa időjárását. A kontinens északi, északkeleti tájain, főleg az oroszországi területeken az ilyenkor szokásosnál jóval hűvösebb az idő, egyes helyeken napközben sincs melegebb 10-15 foknál.

Ezzel szemben Európa déli, délnyugat tájain nagy tömegű, igen meleg levegő helyezkedik el, nem egy helyen mérnek 40 fok körüli nappali hőmérsékleteket. A Kárpát-medence és környéke az eddigiekhez hasonlóan a két légtömeg határán, többnyire a átlagosan meleg zónában helyezkedik el. A jelentős hőkontraszt, illetve a hűvös légtömeg közelsége miatt azonban gyakran változik a térség időjárása. Hazánk időjárását a következő időszakban az Európa nyugati, illetve északkeleti tájain kialakuló ciklonok és azok elhelyezkedése határozza meg. A nyugati ciklonok előoldalán afrikai eredetű, igen meleg léghullámok érik el hazánkat, ilyenkor néhány napra az átlagos fölé emelkedik a hőmérséklet.

Az északkeleti ciklonok hátoldali áramlásába kerülve azonban a hűvösebb légtömegek is megközelítik térségünket, így az átmeneti száraz kánikulákat mérsékelten meleg, záporos, zivataros periódusok váltják fel.
A hűvösebb levegő hatására mediterrán ciklonok, vagy magassági hidegörvények is kialakulhatnak, ezek pedig már nagyobb területre kiterjedő kiadósabb csapadékot is hozhatnak magukkal.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése augusztusra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése augusztusra.

null

3. Ábra: Európa felett továbbra is jelentős a hőmérsékleti kontraszt.

null

4. Ábra: a nyugati, északnyugati ciklonok előoldalán újabb meleghullámok érik el Európa délnyugati és középső területeit.

null

5. Ábra: a kontinens északkeleti tájain ciklonok okoznak változékony időt. A ciklonok hátoldali áramlásában északnyugat felől kevésbé meleg léghullámok érik el a Kárpát-medence térségét.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, somogy megye, kaposvár, időjárás