A viharos időt okozó mediterrán ciklon lassan távolodik térségünkből, mögötte északnyugat felől már stabilabb, néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk. Napközben még többfelé várható zápor, zivatar, majd a délutáni, esti óráktól várhatóan csökken a csapadékhajlam. 
A következő napokban aztán már szárazabb, melegebb levegő érkezik fölénk, így több lesz a napsütés és ismét 30 fok köré emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban már csak elszórtan fordulhat elő. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. 

szerda.jpg

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 19-21 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtökön folytatódik az igazi nyaralóidő, majd pénteken egy újabb légörvény okoz záporokat, zivatarokat és néhány fokos lehűlést. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: átmeneti, hidegfront, lehűlés, időjárás