A Kárpát-medence közelében egy mediterrán ciklon örvénylik, így folytatódik a változékony időjárás. A ciklon továbbra is meleg, nedves levegőt szállít fölénk, így marad a fülledtség és a zápor, zivatarhajlam. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső, vagy károkozó szélvihar is előfordulhat. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, folytatódik a kánikula.

Holnap már a ciklon hidegfrontja éri el térségünket, így további csapadékra számíthatunk. A megerősödő északnyugati széllel frissebb levegő érkezik fölénk, a nappali hőmérsékletek már mindenhol 30 fok alatt alakulnak. 
Keddtől csökken a csapadékhajlam, több lesz a napsütés és ismét erősödik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A délkeleti szél megélénkül, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, néhol előfordulhat zápor, vagy zivatar. Az  északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől további felmelegedésre, részleges kánikulára számíthatunk. Pénteken azonban már egy újabb hidegfront okoz változékonyabb, kevésbé meleg időt. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változó, meleg, zivatar, zápor, időjárás