Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, a jelentős változást okozó ciklonok és azok frontjai továbbra is messze elkerülik térségünket. A felhőoszlató, leszálló légmozgásoknak köszönhetően a napsütésé a főszerep, legfeljebb kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Az anticiklon fölé ismét egyre melegebb levegő áramlik, így a következő napokban átmenetileg tovább fokozódik a kánikula, csütörtökön és pénteken helyenként 35 fok közeli csúcs hőmérsékletek is előfordulhatnak. 

Szombaton változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon áramlási rendszerében átmenetileg nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így több lesz a gomolyfelhő és egyre többfelé várható zápor, heves zivatar. Néhány fokkal csökken a hőmérséklet, ebből azonban nem sokat érzékelünk, közben ugyanis egyre fülledtebb lesz a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 26-28 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: többnyire napos idő várható, helyenként azonban már megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. 

szombat.jpg

Szombat: a napsütés mellett már időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A délkeleti szél élénk, zivatarok környezetében átmenetileg viharos lesz. A hajnali órákra 19-21 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: vasárnap, illetve a jövő hét elején még folytatódik a változékony idő, összességében többfelé várható újabb zápor, zivatar. A hét közepétől azonban ismét szárazabb levegő érkezik fölénk, így több lesz a napsütés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, száraz, hőhullám, kánikula, időjárás