A következő napok időjárását egy úgynevezett magassági hidegörvény alakítja, így meglehetősen változékony, időnként csapadékos időre számíthatunk. A légörvény áramlási rendszerében hűvös, nedves levegő érkezik fölénk, ezért a felhőké lesz a főszerep és eleinte csak szórványosan majd főleg szombaton már többfelé várható zápor, zivatar. Közben tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a tartósan borult tájakon már nem lesz melegebb 20 foknál.

Vasárnap már távolodik a ciklon, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, kissé melegszik az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős időszakok, majd napközben mindenhol megvastagszik a felhőzet és szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban kevés napsütés is lehet. Összességében többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős záporos tájakon 20 foknál is hűvösebb lehet.

null

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, már csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején is folytatódik a változékony idő, majd ezt követően a hét közepétől jelentős javulásra, emelkedő hőmérsékletekre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás