Észak, északnyugat felől több hullámban hűvös, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így a következő napokban is folytatódik a változékony, az ilyenkor szokásosnál több fokkal hűvösebb idő.

Ma átmenetileg nyugodtabb idő várható, ennek köszönhetően kissé erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már ismét 25 fok közelében alakulnak.

Holnaptól azonban egy légörvény közelíti meg hazánkat, ennek hatására ismét megnövekszik a felhőzet és eleinte csak szórványosan, majd szombaton már többfelé valószínű eső, zápor, zivatar.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Péntek: eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb eső, zápor is kialakulhat. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a csapadékos tájakon mérhetjük.

Szombat: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, rövid napos időszakok azonban továbbra is előfordulhatnak. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak, de a tartósan csapadékos helyeken 20 fok várható.

Távolabbi kilátások: vasárnap már kissé csökken a csapadékhajlam, elszórtan azonban még továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok. A jövő hét elejétől több napsütésre, kisebb felmelegedésre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, jégeső, hőség, kánikula, vihar, front, zápor, csapadék, időjárás