Egy tőlünk délnyugatra örvénylő ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így a következő napokban visszatér az igazi strandidő. Az újabb hőhullám szombaton éri el tetőpontját, a nappali maximum hőmérsékletek ekkor már megközelíthetik a 35 fokot. 
Vasárnap azonban egy hidegfront közelíti meg térségünket, így ismét labilizálódik a légkör, megjelennek a helyi záporok, heves zivatarok. Néhány fokkal már visszaesik a hőmérséklet, de közben növekszik a páratartalom is, emiatt a ténylegesnél melegebbet érezhetünk. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban csak elvétve fordulhat elő. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 27-30 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő héten tartósabb északnyugati áramlás alakul ki felettünk, így jó időre elbúcsúzhatunk a kánikulától. Változékony, az átlagosnál néhány fokkal hűvösebb idő köszönt be. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: átmeneti, nyárias, hétvége, felmelegedés, időjárás