Néhány napos északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel frissebb léghullámok érkeznek fölénk. A nappali hőmérsékletek pénteken és szombaton már 30 fok alatt alakulnak, az éjszakák pedig az eddigieknél jóval hűvösebbek lesznek. A fölénk érkező levegő meglehetősen száraz lesz, így folytatódik az alapvetően napos idő.
Vasárnap azonban már délire fordul felettünk az áramlás, amellyel afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érik el térségünket. Újabb erős felmelegedés veszi kezdetét, visszatér a hőség.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Az északi, északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő, de néhol ennél hűvösebb is lehet. A délutáni hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: folytatódik a napos, száraz idő, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: az újabb hőhullám várhatóan hétfőn éri el tetőpontját, majd ezt követően már ismét szelídül a meleg. Jelentős csapadék azonban továbbra sem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár