Anticiklon alakítja időjárásunkat, a változást okozó frontok még néhány napig elkerülik térségünket. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Az anticiklon fölé afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, ma már országos kánikulára számíthatunk. A viszonylag rövid ideig tartó hőhullám holnap éri el tetőpontját, a legmagasabb nappali hőmérsékletek ekkor már 35 fok közelében alakulnak.

Pénteken egy hidegfront éri el térségünket, amely mögött 5-6 fokkal frissebb levegő érkezik. Megszűnik a hőség, a nappali hőmérsékletek már többnyire 30 fok alatt alakulnak. A front szárazon vonul át felettünk, így folytatódik az alapvetően napos idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 26-28 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: folytatódik az alapvetően napos, száraz idő, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén még folytatódik a kellemesen meleg nyári idő, majd a jövő hét elején újabb hőhullám érkezik, visszatér a 35 fokos hőség. A nagy meleg azonban most sem lesz tartós, szerda körül ugyanis már egy frissítő hidegfront érkezik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár