A következő napokban döntően anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok elkerülik térségünket. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására többnyire a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb elvétve fordulhat elő hűsítő zápor, vagy zivatar. Az anticiklon fölé afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, szerdától már országos kánikula várható. 
A hőhullám csütörtökön éri el tetőpontját, ekkor már 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délutáni órákban néhol előfordulhat rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 19-21 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 32-34 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: pénteken egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat, ennek hatására 4-5 fokkal felfrissül a levegő. A front nem hoz magával nedvességet, így folytatódik az alapvetően napos idő. A jövő hét elején újabb melegedés kezdődik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, nyár, meleg, időjárás