A következő napokban már egy anticiklon alakítja időjárásunkat, így tovább csökken a csapadékhajlam, egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. A maximum hőmérsékletek kezdetben még a viszonylag kellemes tartományban, kevéssel 30 fok alatt alakulnak. A hét közepétől azonban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, visszatér a kánikula.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: változóan gomolyfelhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő futó zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 30 fokig melegszik a levegő.

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugatira forduló szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 19-21 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: csütörtökön tetőzik a kánikula, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már megközelíthetik a 35 fokot. Pénteken egy hidegfront érint bennünket, amely mögött néhány napra felfrissül a levegő. A front szárazon halad át felettünk, így folytatódik az alapvetően napos idő. A mostani számítások szerint vasárnaptól újabb felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, jégeső, kánikula, vihar, hőség, front, zápor, csapadék, időjárás