Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancs figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok és felhőszakadások miatt!

Újabb frontrendszer közelíti meg térségünket, így az átmeneti gyengülés után a hétvégén ismét növekszik a csapadékhajlam. A fölénk érkező nedves, labilis levegő kedvez a felhő képződésnek és a záporok, heves zivatarok kialakulásának. Vasárnap estig összességében sokfelé várható záporos csapadék, helyenként pedig felhőszakadások, jégesők is előfordulhatnak. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, de vasárnap a több felhő miatt átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés.

Hétfőtől már szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, már csak elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Ismét emelkedik a hőmérséklet, a legtöbb helyen már 30 fok közelébe melegszik a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte csak elszórtan, majd a délutáni, esti óráktól már egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeleti szél élénk, zivatarok környezetében viharos lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28-30 fok között alakul. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, inkább csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak.

null

Hétfő: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északkeleti szél élénk lesz. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől további felmelegedésre, többnyire napos, száraz időre számíthatunk. A hét második felében már megjelennek a 35 fok közeli csúcs hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár